Poplar Tunes


Go to content

Padre

GECOVERD DOOR ELVIS

Padre Don José - Padre
fiesta créole


recording date elvis: Saturday, 15 May 1971; Studio
first release:
originally by: Rina Ketty

recording year: 1952
originally written by: larue;romans;webster
catalognumber: v.45-492
label: vogueJacques Larue en Alain Romans componeerden de originele Franse versie van Padre. De oorspronkelijke titel was Padre Don José. De eerste opname werd gemaakt in 1951 of 1952 door Rina Ketty en werd uitgebracht in 1952. Ketty was een in Italië geboren zangeres die in 1932 naar Frankrijk verhuisde en een populaire chansoniste werd, tot op zekere hoogte dankzij haar accent. Ze is misschien het best herinnerd voor nummers als "Sombreros et Mantilles" en de eeuwige "J'attendrai.". Haar roem verliet haar echter voor een groot deel in Frankrijk na de oorlog en ze verhuisde in 1954 naar Québec, waar ze een succesvolle tourcarrière vervolgde. Ze keerde terug naar Frankrijk in het midden van de jaren 1960, maar met weinig succes, dus besloot ze met pensioen te gaan. Rina Ketty overleed vlak voor Kerstmis in 1996.
Engelse teksten voor "Padre" werden in het midden van de jaren 1950 verzorgd door Paul Francis Webster. Toni Arden had een miljoen-verkoper met het aantal in 1958, bereikend nummer 13 in Billboard Hot 100. Tijdens een interview in 1958 verklaarde Elvis dat dit zijn favoriete nummer was. Marty Robbins had ook een nummer 5 hit in 1970.
De melodie lijkt, althans gedeeltelijk, gebaseerd te zijn op een traditioneel Mexicaans lied, dat misschien dateert uit de 19e eeuw, genaamd "La Paloma Azul", waarvan de oorsprong moeilijk te achterhalen is. Het lied werd algemeen bekend toen het werd gebruikt in een programma van Mexicaanse muziek, gearrangeerd door Carlos Chávez, in mei 1940 in het New York Museum of Modern Art. Chávez nam een acht minuten durende opstelling van het nummer op, dat voorafgaand aan het evenement "typerend voor het genre van boerensentimentaal lied" werd genoemd.

betaald

$

€ 12,79


Back to content | Back to main menu