Poplar Tunes


Go to content

Johnny B.Goode

GECOVERD DOOR ELVIS

johnny b goode
around and around


recording date elvis: Sunday 24 august 1969
first release: on audio album from memphis to vegas - elvis in person at the international hotel / from vegas to memphis - elvis back in memphis (November 16, 1969)
label: rca victor
catalog number: lsp 6020
originally by: Chuck Berry

recording date: 29 december 1957
originally written by:
chuck berry
catalognumber: 1691
label: chessChuck Berry werd geboren als Charles Edward Anderson Berry op 18 oktober 1926 in St Louis, Missouri. Hij maakte al van jongs af aan kennis met muziek op school en in de kerk. In het begin van de jaren 1950 sloot hij zich aan bij de band van Johnnie Johnson en in 1955 ontmoette hij Muddy Waters, die voorstelde contact op te nemen met Chess Records. Als gevolg hiervan nam Berry "Maybellene" op voor dat label, de eerste van een opeenvolging van hits, waaronder "School Days", "Rock and Roll Music", "Sweet Little Sixteen", "Johnny B. Goode", "Too Much Monkey Business" en andere R&R-klassiekers.
Chuck was niet boven beïnvloed: het is bekend dat zijn "Maybellene" was gebaseerd op de veel oudere "Ida Red", bijvoorbeeld. Zijn gitaarspel in Johnny B. Goode, vooral de fantastics runs, zijn vergelijkbaar met die van Freddie Slack in zijn opname uit 1942 van "I Got A Break Baby", waarop de gitaar werd gespeeld door T-Bone Walker; de opening, aan de andere kant, is een note-for-note versie van Carl Hogan's hoofdrol in Louis Jordan's "Ain't That Just Like A Woman." Laat dit echter geen afbreuk doen aan de pure poëzie van Chucks teksten. In zijn biografie laat Chuck toe dat het nummer min of meer over zichzelf ging, hoewel hij het had geschreven voor zijn oude pianist Johnnie Johnson. Chuck Berry nam de originele versie van "Johnny B. Goode" op 30 december 1957 of 28 februari 1958 op (bronnen verschillen). Het werd uitgebracht als single op Chess 1691.
Op 20 augustus 1977, slechts een paar dagen na Elvis' dood, ontplofte een Voyager-raket vanaf Cape Canaveral, met een gouden schijf met berichten voor buitenaardse wezens die het zouden kunnen vinden. Verschillende muziekstukken werden opgenomen, waaronder Chuck Berry's versie van Johnny B. Goode. Misschien zingen de aliens ook "Roll Over, Beethoven"!
Chuck Berry zal de geschiedenis ingaan als de Bard of rock'n'roll: geen enkele andere songwriter was in staat om Berry's meesterlijke vermogen om samen te vatten in een paar verzen en met briljante formulering van de hoop en wensen van de jeugd te evenaren.
Chuck Berry overleed op 18 maart 2017.
Elvis behandelde talrijke nummers van Berry - zie ook "Brown Eyed Handsome Man", "Long Live Rock and Roll (School Days)," "Maybellene", "Memphis, Tennessee", "Promised Land", "Too Much Monkey Business."


betaald

$ 13,45

€ 9,20


Back to content | Back to main menu