Poplar Tunes


Go to content

Are you lonesome tonight ?

GECOVERD DOOR ELVIS

Are You Lonesome tonight ?


recording date elvis: Monday 4 april 1960;studio
first release: on audio single are you lonesome tonight ? ( 1 november 1960 )

originally by: Charles Hart

recording date: 09-05-1927
originally written by: Turk;Handman
catalognumber: 431 H
label: harmony

Het nummer wordt waarschijnlijk meer geassocieerd met Al Jolson dan iemand anders dan Elvis, maar Jolson maakte er pas in 1950 een opname van. Talrijke artiesten namen AYLT op in 1927, waaronder de componist zelf, Lou Handman, die piano backing speelde terwijl zijn zus Edythe de zang verzorgde op het Gennett label (27 juni), en Vaughn DeLeath ("The Radio Girl") die het nummer twee keer opnam, eerst als solo op 13 juni 1927 en vervolgens op 1 oktober, als vocalist voor The Colonial Club Orchestra. De beroemde tenor Henry Burr bracht in datzelfde jaar zijn eigen versie uit, nadat hij deze (waarschijnlijk) op 5 augustus had opgenomen. Ned Jakobs wordt vaak vermeld als de eerste die het nummer opnam (hij nam het op 17 mei 1927 op), maar zijn opname werd niet gebruikt. Ten minste één opname van het nummer zou zijn gemaakt op 18 juni 1926, het jaar waarin het auteursrechtelijk beschermd was; dit werd gedaan door Bob Haring, die het Cameo Dance Orchestra leidde, een soort studioband die samenkwam om zo vroeg mogelijk zoveel mogelijk op te nemen - kijk hier.. Dit nummer werd uitgebracht op drie labels: Cameo 967, Lincoln 2540 en Romeo 250 (allemaal met hetzelfde matrixnummer). De opname is echter puur instrumentaal (althans op Romeo 250, waar de artiest wordt vermeld als de Dixie Daisies) en er worden schrijfcredits getoond voor Turk, Little, Britt en niet Turk, Handman. Het lijkt er dus op dat de teksten van Roy Turk twee keer op muziek zijn gezet: het bekende nummer zoals Elvis het opnam en een eerdere versie, met muziek van Little en Britt. Daarom moet de oorspronkelijke eer gaan naar Charles Hart (zie goede biografie), wiens opname van 9 mei 1927 werd uitgebracht als "Are You Lonesome To-night" op Harmony 431.
Kolonel Parker overtuigde Elvis om dit nummer op te nemen, een favoriet van Mrs Parker! Het arrangement in Elvis' versie is gebaseerd op de opname van Are You Lonesome Tonight uit 1950 door het Blue Barron Orchestra.
Het gesproken deel is losjes gebaseerd op een toespraak van Jacques in Shakespeare's "As You Like It", Act II Scene VII: "All the world's a stage, and all men and women merely players: they have their exits and their entrances; En één man in zijn tijd speelt vele rollen."

paid

$ 33,95

€ 26,68

Back to content | Back to main menu