Poplar Tunes


Go to content

10000 tom poes strip


Lithografie t.g.v. 10.000 ste Tom Poes Strip
"Heer Bommel en de gekikkerde vorst"

Omschrijving:

Olivier B. Bommel en Tom Poes - Lithografie t.g.v. 10.000 ste Tom Poes Strip - Oplage 100 ex. - gesigneerd door Marten Toonder (14-9-1977) met wortelnoten omlijsting.

prachtige zwart/wit druk op zwaar (300 grams) papier, handgesigneerd. Dit is nummer 60 van de in totaal 100 uitgebrachte exemplaren. Afm: 47½ x 18 cm, stripbeeld: 34½ x 10 cm.


Schrijver-tekenaar Marten Toonder jubileerde met de tienduizendste strip van Tom Poes en Ollie B. Bommel in de krant (de eerste Tom Poes-strip verscheen in maart 1941). Deze lithografie werd door uitgeverij de Bezige Bij ter gelegenheid daarvan uitgegeven in een beperkte oplage van 100 genummerde exemplaren die allemaal door Marten Toonder persoonlijk werden gesigneerd.
Tevens is toen bij het verschijnen van deze strip een expositie gehouden in het Prentenkabinet van het Museum Boijmans Van Beuningen.


Deze tienduizendste dag-strip had eigenlijk het nummer 8916; het was de laatste strook van "Heer Bommel en de gekikkerde vorst", maar de uitgever had daar de afleveringen die in de oorlogsjaren in De Telegraaf waren verschenen bij opgeteld. Dan kwam men uit op nummer 9998. Met een creatieve tekstverklaring maakte bediende Joost nummer 10.000 aannemelijk.
De feestelijkheden vonden plaats op woensdag 14 september 1977 in Rotterdam. In besloten kring werd in het gebouw van de NRC de tienduizendste Bommelstrip door Joop Lücker - in zijn hoedanigheid van directeur van het persbureau Vandaag - aan Toonder overhandigd. Daarna was er in het hoofdgebouw van de Erasmus Universiteit een gastcollege, gewijd aan 'Heer Bommel en de economie', gevolgd door een antwoord van Marten.
De opening van een aan Bommel en Tom Poes gewijde tentoonstelling in het Prentenkabinet van het Museum Boijmans Van Beuningen en aansluitend een receptie vormden de afsluiting van de herdenking.


14 september 1977: Een speciale editie ter gelegenheid van het verschijnen van de 10.000 ste Tom Poes-strip in de kranten.
De onderstaande originele pagina is mij geschonken door de Heer Pim Oosterheert van het Marten Toonder Museum.

Back to content | Back to main menu